2016年5月21日土曜日

ポピー poppy

そろそろ、ポピーの花も終了を迎えます。

The flower of poppy will end soon.






2016年5月20日金曜日

ティザンヌ Tisane

ティザンヌと聞くとハーブ茶を思い浮かべると思いますが、このバラは日本で作出されたティザンヌです。
フルーティな香りがすると聞きますが、花壇の奥に咲いているので嗅げません。

Many people recall herb tea when they hear tisane. However, this rose is  'Tisane' created in Japan.
I hear that this rose smells fruity. But I cannot smell it because it blooms in the innermost of the flower bed.

1/2500sec, F5.6, -1.0EV, ISO100, 30mm (m43)



2016年5月19日木曜日

樅 fir

春は、さすがに樅の葉も柔らかい。

In spring, the leaf of the fir tree is indeed soft.

1/640sec, F3.5, manual, ISO400, 70mm (aps-c)



2016年5月18日水曜日

雨上がり the time after rain

このバラは、ドレスデンです。花びらの痛みが早いので、なかなかよい表情の写真を撮らせてくれません。

This rose is Dresden. This roseleaf ages quickly, so Dresden does not let me take the photo of a fresh and youthful expression of it.

1/1300sec, F5.6, -1.33EV, ISO200, 200mm (m43)



2016年5月17日火曜日

リバーシブルな花びら reversible petall

夜中に、花びらが雨に打たれてスカートになりました。

In the night, the petal was tapped by the rain and became the skirt.

poppy
1/500sec, F5.0, -0.66EV, ISO200, 100mm (m43)



2016年5月16日月曜日

紫外線対策 UV protection

アカメガシワの新芽は、緑に縁取りされた赤色なのでよく目立ちます。バラの新芽も同様に赤茶けた色をしていることに気付きます。
葉には光合成を行うため葉緑素が不可欠です。ところが、この葉緑素は紫外線に弱いという弱点があります。そのため、新芽のうちはアントシアニンがバリアとなり、葉緑素を保護するそうです。このアントシアニンが、新芽を赤く見せます。


A sprout of 'Mallotus japonicus' is outstanding in red color with green hem.
Occasionally, I notice a sprout of the rose is reddish brown in the same way.
Chlorophyl is indispensable for the leaf of the plant to photosynthesize. However, the chlorophyl has a weak point to be vulnerable to ultraviolet rays.
Therefore anthocyanin becomes the barrier while the leaf is a sprout to protect chlorophyl. This anthocyanin make a sprout look red.


1/125sec, F8, -1EV, ISO200, 30mm (m43)



2016年5月15日日曜日

調和の構成 harmonious composition

調和は美の根源なり。

Harmonious composition is essential in beauty.

fern
1/60sec, F6.3, -0.3EV, ISO400, 30mm (m43)