2024年4月18日木曜日

ブラシノキ bottlebrush

 来月には真っ赤なブラシの形をした花を見ることができるでしょう。

 Bright red brush-shaped flowers are expected to appear next month.



2024年4月17日水曜日

八重桜(ヤエザクラ) Double-flowered cherry trees

 ヤエザクラは、6枚以上の花弁を付けるサクラの総称であり、開花時期はソメイヨシノより半月ほど遅いです。

 Yae-Zakura is a general name for cherry trees with more than six petals, and the flowering time is about half a month later than Yoshino tree.

つぼみ、buds


2024年4月16日火曜日

染井吉野(ソメイヨシノ) yoshino cherry

 今年は気温が低かったので、桜の開花は遅くなりましたが、近年、桜の開花はだんだん早くなってきています。地球温暖化の影響を受けているのでしょうが、そうとは簡単に言えない事情があります。それは、桜の開花には冬の間に寒さを経験しないと、開花が上手くいかないからです。開花も、自然のバランスで成り立っているようです

 Although the cherry blossoms bloomed late this season, they have been blooming earlier and earlier in recent years. It may be due to the effects of global warming, but there are some circumstances that make it difficult to say for sure. Cherry blossoms are unable to bloom properly unless they experience cold weather during the winter. Flowering seems to be a result of the balance of nature.



2024年4月15日月曜日

白頭鳥(ヒヨドリ) brown-eared bulbul

 ヒヨドリとメジロは、花の蜜を好んでよく食べに来ます。しかし、ヒヨドリの方が強いので、メジロは形勢悪く追い払われてしまいます。

 Brown-eared Bulbuls and white-eyes are frequently seen eating the nectar from flowers. However, brown-eared bulbuls are stronger than white-eyes, so poor white-eyes are chased away at a disadvantage.



2024年4月14日日曜日

花梨(カリン) Chinese quince

 淡紅色のカリンの花が、新葉に保持されるように枝先に咲いています。背景の紫色はムラサキハナナです。

 A pale pink Chinese quince flower is blooming at the tips of a branch, as if held by new leaves. The purple color in the background is Chinese violet cress.



2024年4月13日土曜日

大島桜(オオシマザクラ) oshimazakura

 オオシマザクラは、日本の固有種です。白い花びらと緑の葉のコントラストに爽やかさを感じます。
 新葉は香りがよいので塩漬けにして、桜餅を包む葉として使用されます。塩漬けにするのは、味付けの他に雑菌の繁殖を防ぐ効果もあります。葉にはクマリンという毒素を含みますが、微量なので健康被害はありません。ぜひ葉も一緒に食べましょう。
 最近は、プラスチックの模造した葉を使った桜餅を、見かけることがありますが、食文化を壊す残念な商行為です。

 Oshimazakura is a species endemic to Japan. The contrast of white petals and green leaves creates a refreshing feeling.
 The new leaves have a fragrant, so they are pickled in salt and used as leaves to wrap sakuramochi. Salting not only enhances the flavor but also prevents bacteria from growing. The leaves have a toxin called coumarin, but the amount is so small that it doesn't pose any health hazards. Be sure to eat the leave together.
 Lately, I've been seeing sakuramochi made with plastic leaves, and this is an unfortunate business practice that is destroying food culture.



2024年4月12日金曜日

エドヒガン edhigan

 肉眼で見た印象とは異なり、写真では花の赤みが強く感じられます。朝日の下で撮ったからかも知れません。
 昨日の記事で、枝垂れ桜のルーツはエドヒガンと書きました。遠くから見るとわかりませんが、近寄ると枝垂れ桜の雰囲気が感じとれます。

 The reddish color of the flower in the photo is stronger than it is in my naked eye. Maybe it's because that I took this photo in the morning sun.
 In yesterday's article, I wrote that the weeping cherry tree has its roots in Edohigan. It is hard to tell from a distance, but when you get closer, you can sense the atmosphere of the weeping cherry tree.