2024年4月13日土曜日

大島桜(オオシマザクラ) oshimazakura

 オオシマザクラは、日本の固有種です。白い花びらと緑の葉のコントラストに爽やかさを感じます。
 新葉は香りがよいので塩漬けにして、桜餅を包む葉として使用されます。塩漬けにするのは、味付けの他に雑菌の繁殖を防ぐ効果もあります。葉にはクマリンという毒素を含みますが、微量なので健康被害はありません。ぜひ葉も一緒に食べましょう。
 最近は、プラスチックの模造した葉を使った桜餅を、見かけることがありますが、食文化を壊す残念な商行為です。

 Oshimazakura is a species endemic to Japan. The contrast of white petals and green leaves creates a refreshing feeling.
 The new leaves have a fragrant, so they are pickled in salt and used as leaves to wrap sakuramochi. Salting not only enhances the flavor but also prevents bacteria from growing. The leaves have a toxin called coumarin, but the amount is so small that it doesn't pose any health hazards. Be sure to eat the leave together.
 Lately, I've been seeing sakuramochi made with plastic leaves, and this is an unfortunate business practice that is destroying food culture.



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